Veelgestelde vragen
Algemene vragen
1. Waar staat WIT voor?
WIT staat voor Waterbodeminformatiesysteem.
2. Wat is WIT?
WIT is een door Tijhuis Ingenieurs ontwikkeld online beheerpakket voor de ondersteuning van het complete baggerproces: vanaf planning tot uitvoering en alle stappen daartussen. WIT bestaat sinds 2007.
3. Waarom een speciaal softwarepakket voor het baggerproces?
Gegevens uit het baggerproces hebben niet betrekking op water en niet op bodem, maar specifiek op de waterbodem. WIT is hét systeem om deze gegevens, waaronder dwarsprofielen en verificatieboringen te meten, op te slaan en te visualiseren. De tabletversie van WIT specifiek gemaakt voor het inwinnen van meetgegevens binnen het baggerproces. Door te werken met profiellijnen en hartlijnen in de watergang, kan WIT eenvoudig en snel slibhoeveelheden per profiel en per watergang berekenen. Ook is het mogelijk een legger en/ of te baggeren diepte toe te voegen. WIT berekent vervolgens de hoeveelheden in de legger.
4. Welke modules heeft WIT?
De WIT-familie bestaat op dit moment uit vijf modules:
1. WIT Meerjarenplanning
2. WIT Metingen
3. WIT Uitvoering
4. WIT Data
5. WIT Waterpaspoort
Meer informatie is hier te vinden: witsysteem.nl/over-wit/.
5. Is WIT gecertificeerd?
WIT is ISO 9001 gecertificeerd.
6. Ik heb een andere vraag. Waar kan ik terecht?
Voor andere vragen over WIT kunt u ons bereiken op 0229 – 272 000 op werkdagen tussen 9:00 en 17:30. Mailen kan ook via info@witsysteem.nl.
7. Hoe snel krijg ik een reactie op mijn vraag?
Binnen twee dagen krijgt u een reactie op uw vraag. Meer informatie over de afhandeling van meldingen staat in paragraaf 5.3 van de abonnementsvoorwaarden.
Gebruik van WIT
8. Voor wie is WIT ontwikkeld?
Tijhuis Ingenieurs is zelf een van de gebruikers van het WIT systeem. Daarnaast is het bij bijna dertig organisaties geïmplementeerd. Dit zijn onder andere: provincies, waterschappen, gemeenten, aannemers en andere ingenieursbureaus.
9. Kan ik een proeflicentie krijgen op WIT?
Ja, voor het aanvragen van een proeflicentie van WIT kunt u ons bereiken op 0229 – 272 000 op werkdagen tussen 9:00 en 17:30. Mailen kan ook via info@witsysteem.nl. Met een proeflicentie test u of WIT past in uw werkproces.
10. Welke browser heb ik nodig om in WIT te werken?
WIT is compatibel met de browsers Google Chrome en Microsoft Edge. Wij adviseren om in één van die browsers in WIT te werken.
11. Welke tablet moet ik aanschaffen om buiten met WIT te werken?
De tabletversie van WIT draait op Android. De minimale vereiste is Android 11. Voor het buiten werken met WIT adviseren wij de Samsung Galaxy Tab Active 3.
12. Welke gegevens kan ik inlezen in WIT?
WIT maakt onderscheid in watergangen, monstervakken, dwarsprofielen, puntmetingen, boringen, notities, KLIC-meldingen en foto’s. Deze gegevens zijn in te lezen in WIT als:
1. shapefiles;
2. Excel-bestanden;
3. metfiles;
4. afbeeldingen;
5. KLIC-meldingen;
6. ASCII-bestanden.
13. Welke gegevens kan ik exporteren uit WIT?
De gegevens in WIT zijn te exporteren naar:
1. shapefiles;
2. Excel-bestanden;
3. AutoCAD-bestanden;
4. pdf-bestanden;
5. metfiles;
6. afbeeldingen;
7. XML-bestanden;
8. ASCII-bestanden.
14. Wordt WIT afgesteld op mijn wensen?
Iedere gebruiker heeft toegang tot dezelfde functionaliteiten binnen één WIT-module. Verbeteringen die gerealiseerd worden in een WIT-module zullen in het kader van het abonnement beschikbaar worden gemaakt voor alle gebruikers van die module. Het is daarbij mogelijk om eigen wensen aan te dragen voor de doorontwikkeling van WIT.
15. Hoe lang blijven de gegevens opgeslagen in WIT?
De gegevens blijven altijd opgeslagen in WIT. Gegevens worden niet verwijderd uit het systeem. Het is mogelijk om projecten te archiveren, zodat de projectenlijst overzichtelijk blijft.
16. Kan ik gegevens uitwisselen tussen WIT en andere softwarepakketten?
Ja, dit is mogelijk. Er kan een directe koppeling worden gelegd tussen WIT en andere softwarepakketten, bijvoorbeeld via een API of een WMS-kaartlaag. Zo kunnen gegevens uit WIT breder gedeeld worden binnen uw organisatie.
Licentie op WIT
17. Wat zijn de abonnementsvoorwaarden van WIT?
De abonnementsvoorwaarden van WIT zijn op te vragen via info@witsysteem.nl.
18. Kan ik één module aanschaffen of moet ik het hele pakket afnemen?
WIT kan per module worden aangeschaft. Bij de aanschaf van meerdere modules geldt er een staffelkorting.
19. Moet ik betalen per gebruiker?
Nee, u betaalt een vast bedrag aan licentiekosten voor het afnemen van WIT ongeacht hoeveel personen gebruik maken van het systeem. Wij vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk personen binnen uw organisatie met de gegevens uit WIT aan de slag gaan.
20. Is er een limiet aan het aantal gebruikersaccounts?
Nee, er is geen limiet aan het aantal gebruikersaccounts. Wij maken voor iedereen een persoonlijk gebruikersaccount aan. Zo is altijd te achterhalen wie welke gegevens toevoegt in WIT of aanpast in het systeem.
21. Kan ik WIT ter beschikking stellen aan een derde partij?
Het is mogelijk een derde partij leesrechten te geven voor uw WIT-omgeving. Dit doen wij alleen met uw toestemming. Daarnaast kan een overheidsorganisatie WIT Uitvoering ter beschikking stellen aan een aannemer tijdens de uitvoering van het baggerwerk om de status en de voortgang van het werk volledig vast te leggen.
22. Hoe word ik op de hoogte gehouden van nieuwe ontwikkelingen van WIT?
Ieder jaar wordt er een WIT Gebruikersdag georganiseerd, waar de laatste ontwikkelingen rondom WIT worden gepresenteerd. Op deze dag geven de gebruikers input voor de doorontwikkeling van WIT. Daarnaast worden nieuwe ontwikkelingen als nieuwsbericht op de website van WIT geplaatst: witsysteem.nl/nieuws/.
23. Waar is de data opgeslagen en is er een back-up van de data in WIT?
De servers worden beheerd door Digital Ocean. De gegevens zijn opgeslagen binnen Europa. Van de data wordt dagelijks een back-up gemaakt. Deze data wordt in een ander datacenter opgeslagen, zodat deze veilig is bij eventuele calamiteiten.